Namdaemun

Namdaemun

vrijdag 25 september 2015

Dag 8 - Seoul

Vandaag de laatste volledige dag in Seoul..
We naderen de laatste dag van ons bezoek. Morgen vertrekken we terug huiswaarts. Bij het maken thuis van de bagage heb ik me schromelijk vergist. Jassen, hemden, pulls, lange broeken. Het is voor de zoveelste dag een warme tot zeer warme dag. Temperaturen tot boven de 30°. Enkel shorts en T-shirts zijn te verdragen.  Beter zo dan met warme kleding of met regen te moeten rekening houden.
Morgen checken we uit. Normaal is dat om 12.00 uur. We hebben een laat avond vlucht. We vragen en krijgen er enkele uren bij, tot 15.00 kunnen we de kamer gebruiken. Dat is nodig met deze hitte: 29°!

Paris Baguette.
We kopen een roggebrood met noten, potje confituur en fruitsap in de Paris Baguette. een luxebroodjeszaak.
Paris Baguette, er zijn er overal te vinden.
Hiermede nemen we ons ontbijt en hebben we nog wat over om onder de middag de rest van het brood op te peuzelen. Hiermede sparen we veel tijd uit, en hebben we deze middag een picknick die we op een bank of een parkje kunnen binnen spelen. Drie keer een voordeel.

National Assembly.
Gisteren een bezoek via het Korean Tourist office geregeld aan het parlement. De afspraak was om 11.00 uur. Via de subway lijnen 2, 1, en 9 naar Yeouido gereden. In het station te Noryanjin dienden we een transfer te doen tussen 2 lijnen. Daar liep het even mis. Op straat buiten gesukkeld en terug binnen gesukkeld. We zijn dan even terug door de poortjes binnen en daarna buiten geglipt. In de subway zit werkelijk iedereen op zijn bling-bling schermpje gefascineerd naar filmpjes, spelletjes, contacten en ander rare dingen te staren.
Vele bling-bling in de metro. Zou dat verplicht zijn?
Tot onze leuke ervaring, steeds komt er iemand vragen of men je kan helpen. Zeer vriendelijk en behulpzaam volk. Zelfs mensen met een zeer beperkte kennis van Engels willen je helpen tot soms even meelopen.
De National Assembly. De 2 beelden stellen een ingebeeld dier voor. 
Yeoido wordt het Manhattan van Seoul genoemd. Hier is het politieke, financiële, business en administratieve centrum van Korea gevestigd. Vroeger was het een eiland in de Han rivier en werd als waardeloos beschouwd. Nu staan er de verschillende regeringsgebouwen. Het huidige gebouw van de National Assembly wordt sedert september 1975 gebruikt door de verkozen volksvertegenwoordigers. Het gebouw is te herkennen aan de koepel boven het gebouw.  Aan de inrit staan 2 beelden die imaginaire dieren symboliseren, Haetae.  Het geloof is dat hierdoor het kwaad verslagen wordt en het goede verdedigd wordt. We geraken na wat zoeken en teruggestuurd te worden toch aan de bezoekersingang.
Binnen in de National Assembly, iets verder de toegangscontrole.
We ondergaan een security check, onze paspoorten afgeven, een badge toch binnen.
In de zaal van de volksvertegenwoordigers.
Men brengt ons tot in de Plenaire kamer. Er is een uitleg van een 40 minuten voor een grote groep studenten. Gelukkig waren we 20 minuten te laat. De uitleg was in volle gang in het Koreaans. Toch tijd om het even te bekijken en enkele foto's te nemen.
In de Plenary Chamber.
Na deze uitleg nog even naar de andere regeringsgebouwen gestapt. Maar de vermoeidheid en de dorst slaat toe. Deze gebouwen zullen voor een volgende gelegenheid zijn. Men moet soms keuzes maken.
Het National Assembly gebouw.
Vooraan staat er een fontein met een standbeeld van vrede en voorspoed dat in 1978 werd geïnstalleerd.
National Assembly gebied. Bij ons de Wetstraat.
Beeld genoemd: Bon Voyage, voor het Glad Hotel op Yeuiodo.
Kwang Jang.
Dat is de naam van de appartements-gebouwen die 30 jaar geleden ons verblijf waren. Yeoido werd beschouwd als een beter residentieel gebied.
Kwang Jang appartement. We hebben er 4 jaren gewoond.
Nog even er langs gelopen. Tot aan de deur van het appartement, maar er was niemand thuis. Dan maar op een bankje ervoor onze picknick opgegeten.
Steven en de kinderen van Walter G. wachten op de schoolbus in periode 1982.
Op dezelfde plaats, 33 jaar later. 
Dongdaemun.
Dongdaemun of Great East Gate, is de grootste markt in Seoul. Meer dan 30.000 shops en over 50.000 ateliertjes zijn er gevestigd. Alles wat er onder de zon kan gekocht worden of gerepareerd worden is hier te vinden. Een enorm aantal shops en fashion winkels.
Dongdaemun gate. Boete van 100.000 KRW (€ 80) als men rookt in deze omgeving. Top!
Dongdaemun, National Treasure No 1.
Een bruisend geheel en levendig gewriemel van verkopers, kopers, en enkele toeristen. Deze markt is 24/24 uur open. Wij zijn echter te moe om er vanavond langs te lopen. Het is een fantastisch spektakel.
Dongdaemun.
Nergens, maar ook nergens wordt men lastig gevallen of aangeklampt om hun shop te bezoeken of je iets proberen te verlappen. Hier geen ergerlijke Egyptische, Indonesische, Marokkaanse toestanden, waar het een last is om in de soeks zich te vertonen.
Alles wat onder zon verschijnt is hier te koop, of te eten..
Bruisende levendige markt.
We wandelen terug richting centrum via de drukke Jongno-ro straat. Zo kunnen we lokale en zelfs de vroegere sfeer en winkeltjes nog even in ons opnemen.
Zo was het 30 jaar geleden. De dragers en de fietsers zijn nu vervangen door motorfietsen.
Door de warmte, de afstand en de vermoeidheid verlangen we naar een terras met een biertje. Dat is evenwel niet op deze ro of straat te vinden. Toch een Starbucks gevonden om even op adem te komen.
Jongno-ro straat tussen Dongdaemun en City Hall.
Jongno-ro straat tussen Dongdaemun en City Hall. Hier verkoopt men Ginseng. Goed voor...
Mobiele phone probleem.
Het probleem met mijn mobiele telefoon, GSM wordt dit ten onrechte genoemd, begint me te irriteren. Van het moment dat we voet zetten op Koreaanse grond, hebben we geen netwerk meer op onze mobile telefoontjes. Sommige simpele verklaringen wil ik niet aanvaarden. Enkele ervan: je moet een lokale SIM kaart kopen, of nog erger, je SIM is verouderd en de operatoren in België sluiten die af. Ja wat een lulkoek is dat. Na tig aantal shops, binnen gelopen te hebben, steeds hetzelfde, euh, moelajo, obseo, sim kopen; Uiteindelijk het toeristisch bureau opgezocht. Hier gaf men een adres van een specialistenbureau met engineering. Haha, dat zijn gasten die iets meer kennen. :).
Bedrijf dat gespecialiseerde engineers heeft die er alles van af weten.
Op de 10 de verdieping in een gebouw van de KB bank (niet die gasten van bij ons, waarschijnlijk uit Korea) zijn de engineers van 'Roaming Star' die je zullen kunnen helpen..
Discussie tussen experts.
Een engineer, Jae Hyuk Choi, van het bedrijf Roaming Star wist direct wat het probleem is. In Korea gebruikt men geen GSM standaards, maar de WCDMA standaard, een meer moderne en  technisch beter systeem. WCDMA of Wide Code Division Multiple Access. Dat is de oplossing.
Met Jae wordt het probleem besproken en de oplossing gevonden.
Mijn mobieltje, en dat van Hilda, kunnen enkel de GSM standaards (met 850, 900, 1800 en 1900 Mhz frequentiebanden) aan. Meer moderne mobiele toestellen kunnen ook de WCDMA standaards aan. Dus een nieuwe SIM kopen is dom, zal niet werken. Ofwel een mobieltje huren in Korea ofwel een mobieltje kopen dat de 2 standaards aan kan. Voor een goed begrip, GSM wordt (ten onrechte) in de volksmond gebruikt voor een mobiele of cell telefoon. Beter zou zijn, mobieltje of cell phone. Men zegt ook niet tegen een auto: diesel of naft. Het is een auto.
Je moet een nieuwe cell phone met WCDMA standaard kopen is de oplossing, of er hier een huren.
Nu hebben Samsung en ander fabrikanten dat opgelost. In hun nieuwe toestellen hebben ze beide standaards ingebouwd. Als men in België een mobiele telefoon koopt van de nieuwe generatie is die voorzien om beide standaards te gebruiken, en kan men zonder problemen zijn toestel ook hier, en eventueel in meer moderne landen o.a. Japan gebruiken. Later zal WCDMA de GSM standaard vervangen. Meer info hierover op: Verschil GSM- WCDMA
Voila, mij probleem opgelost.

Voorlaatste avondmaal.
Vandaag nog een Koreaans restaurant opgezocht. Ditmaal een Grilled premium beef sirloin steack voor 2. Wat het verschil is met de unfrozen ipv premium: 5000 KRW (€ 4). Meer kan men niet uitleggen.
Rechts, de sirloin beef die gebraden wordt aan tafel.
Het is in ieder geval iets dat van een betere kwaliteit zou zijn, entrecote misschien. Het is steeds het probleem van de taal, voor ons dan, niet voor hen. Ze praten maar, we verstaan er eigenlijk geen bal van. maar vriendelijk dat men is, onvoorstelbaar.
Centraal op tafel wordt het vlees gebraden. Vooreerst nog een pikant soepje.
Het vlees wordt op tafel versneden en gebraden.
Blad salade, vlees er bij, de kimchi, zout, rood spul, look, ajuin, en dan in de mond.
Methode: groot blad salade, vlees erin plus de kimchi, look, ajuin en het geheel in je mond proppen.
Einde verhaal?
Morgen is het het onze laatste dag in Seoul en vliegen we terug huiswaarts.
Enkele toegang tickets: Cable car, Gyeongbokgung Palace, Deoksugung Palace, Sorak National Park, World Cup Stadium, Tentoonstelling 1945 -> 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten